Wyrażenia algebraiczne
DeDee: Dla jakich wartości parametru m oba pierwiastki równania mx2−2(m−3)x−6(3−m)=0 zawarte są
między 0 i 1?
4 paź 09:49
wredulus_pospolitus:
2 > x1+x2 > 0
0 < x1*x2 <1
wzory Viete'a się kłaniają
4 paź 09:59
Bizon:
i sądzisz miły
wredusie, że to wystarczy

? −
4 paź 11:45
Bizon:
... wzory Viete'a nie "załatwiają" odpowiedzi na pytanie:
− kiedy równanie jest kwadratowe ... warunek dla m
− kiedy równanie ma dwa pierwiastki ... warunek dla Δ
4 paź 12:02
pigor: ...,

no właśnie, ja widzę to np. tak : niech
| | −b | |
f(x)=ax2+bx+c i p= |
| − odcięta wierzchołka paraboli funkcji f, to, |
| | 2a | |
tutaj
f(x)= mx2−2(m−3)x−6(3−m), a wtedy warunki zadania spełnia koniunkcja
(układ) nierówności np. taki :
f(x)=0 i 0 < x1< x2 < 1 ⇔
⇔
Δ >0 i af(0) < 0 i af(1) < 0 i 0 < p < 1 ⇔
| | 2(m−3) | |
⇔ 4(m−3)2−4m*6(m−3) >0 i mf(0)< 0 i mf(1)< 0 i 0< |
| < 1 ⇔ |
| | 2m | |
⇔ (m−3)
2−6m(m−3)>0 i m(−18+6m)<0 i m(m−2m+6−18+6m)<0 i 0< m(m−3)<m
2 ⇔
⇔ no to baw się teraz dalej sam . ...
4 paź 12:21
DeDee: przy Δ nie powinno być 3(m−3)2−4m*(−6(3−m)>0?
4 paź 18:29
Piotr 10: pigor a nie powinno być przypadkiem a*f(0) >0 ⋀ a*f(1) > 0 ?
4 paź 18:34
DeDee: No mnie też się tak wydaje. A więc jak będzie to ostatecznie wyglądać?
4 paź 18:37
DeDee: 4m
2−24m+36+24m
2−72m>0
28m
2−96m+36>0
7m
2−24m+9>0
Δ=156
dobrze to sie robi?
4 paź 18:50
Kejt:

dla a>0
pierwiastki będą zawarte między 0 i 1 dla f(1);f(0)>0 (widać na rysunku)
nie jest tu pewna, czy możemy mówić o jednym pierwiastku dwukrotnym, sam podejmij decyzję.. mam
nadzieję, że dobrze.
(podobnie dla a<0)
4 paź 19:15
ZKS:
Kejt można bez rozbijania na przypadki dla a > 0 oraz a < 0.
Wystarczy że zapiszemy af(0) > 0 ∧ af(1) > 0.
4 paź 19:28
Kejt: jak już mówiłam w którymś poście.. za krótko spałam, więc mogę niektórych rzeczy nie zauważać

Nie mniej jednak dziękuję za uwagę..
4 paź 19:31
ZKS:
Nie czytam wszystkich postów więc nie wiedziałem że krótko spałaś.
4 paź 19:33
Kejt: spoko, nie ma sprawy

miałam dziś wykłady na 7.15 => pobudka o 4.30 rano..
4 paź 19:34
ZKS:
To ile kilometrów od uczelni mieszkasz że tak rano musiałaś wstawać? Oj jak ja mam dobrze
dzisiaj wolne miałem.
4 paź 19:36
Eta:

kontrprzykład
4 paź 19:37
Kejt: nie aż tak daleko.. ale komunikacja miejsca pozostawia wiele do życzenia..
racja Eta.. dołożenie warunku 0<xw<1
wystarczy?
4 paź 19:39
Eta:
Tak, teraz ok

Pozdrawiam
4 paź 19:40
pigor: ..., przepraszam kurde, no jasne tak

:iloczyny >0 , bo
a i f() muszą być jednakowego znaku .
4 paź 20:44
Eta:
pigor się "obudził"
4 paź 20:46