Wyrażenia algebraiczne
DeDee: Narysuj wykres funkcji f(x)=x2−|4x−4|. Posługując się wykresem odczytaj ilość rozwiązań
równania f(x)=m w zależności od wartości rzeczywistego parametru m. Niech k(m) oznacza ilość
rozwiązań tegoż równania. Wykonaj wykres k(m)
4 paź 08:55
Aga1.:f(x)=x2−(4x−4)=x2−4x+4, gdy 4x−4≥0⇒x≥1
i f(x)=x2−(−4x+4)=x2+4x−4, gdy 4x−4<0
Równanie f(x)=m ma:
0 rozwiązań dla m<−8
1 rozwiązanie gdy m=−8
2 rozwiązania gdy m∊(−8,0)U(1,∞)
3 rozwiązania dla m=0
4 rozwiązania gdy m∊ (0,1)
Dokończ.