Oblicz Logarytm, jeśli...
Pestek: Mam takie zadanie.
Oblicz:
a) log
4916, jeśli log
142=a
robię tak:
log
142=a
a(log
27+1)=1
i dalej:
| | log22 | | 1 | |
log4916=4log492=4* |
| =4* |
| = |
| | log249 | | 2*log27 | |
dobrze obliczyłem?
PW: Dobrze, sprawdzę po swojemu.
log
4916 = x
49
x=16
7
2x=2
4
Potrzebne jest 14, a więc mnożę obie strony przez 2
2x
2
2x7
2x=2
4+2x
14
2x=2
4+2x
14
x=2
2+x (można pierwiastkować stronami, bo szukana liczba jest dodatnia)
Obliczamy logarytm o podstawie 14 z obu stron:
x = (2+x)log
142
x=(2+x)a
i po przekształceniu
x(1−a)=2a
Nie mówię, że moje rozwiązanie jest w jakiś sposób lepsze, po prostu nie pamiętam wzoru na
zamianę podstaw logarytmów i staram się go unikać.