zadanie rozwiązane do pewnego punktu ale co dalej ?
Iza_19: Mam wyznaczyć a
1, q oraz wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego (a
n) o ilorazie q wiedząc,
że
a
2=1 , a
5=8
i rozwiązuje
a
5=a
2*q
3
8=1*q
3/:1
q
3=8
q=2
wyznaczam a
1
a
2=a
1*q
1
1=a
1*q
1
1=a
1*2
a
1=

?
| | 1 | |
i co dalej zrobić trzeba to podzielic |
| czy jak ?, ? pomoże ktoś |
| | 2 | |
30 wrz 20:14
andzia: Nic nie trzeba robić..
a1=12
30 wrz 20:17
Moni: | | 1 | |
tak podziel przez 2 i wychodzi a1= |
| |
| | 2 | |
30 wrz 20:17
Iza_19: ale odpowiedź w książce pisze, że powinno wyjść 2n−2 i to mnie zastanawia skąd taki wynik ?
30 wrz 20:18
Iza_19: sorki 2n−2
30 wrz 20:19
andzia: to jest wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego (an)
30 wrz 20:20
Iza_19: czyli jak doprowadzić do takiej postaci ?
30 wrz 20:21
Moni: wstaw do wzoru na an
30 wrz 20:25
andzia: eeee....tego to ja nie wiem:(
30 wrz 20:25
Iza_19: kurcze
30 wrz 20:28
Moni: masz a
n=a
1*q
n−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| 2n−1= |
| *2n*2−1=2n* |
| * |
| =2n* |
| =2n*2−2=2n−2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 22 | |
30 wrz 20:30
Iza_19: dzięki

wielkie
30 wrz 20:33