cos..
max: cos(π/4−2x)=cos(x+π/3) wychodzą mi 2 rozw przyrównójąc, że π/4−2x=x+π/3 lub −(x+π/3). Wychodzą
mi 2 rozwiązania ale wolframalpha mówi że mają być 4 emotka jak to zrobić ? pozdr
3 paź 23:52
PW: | | π | | 3π | |
Analizujemy przebieg funkcji f(x)=cosx na przedziale <− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
W tym "porównując" masz błąd − "pół rozwiązania". Dla "najbliższych" α i β
cosα=cosβ oznacza, że α i β są liczbami przeciwnymi (symetrycznymi względem x
0=0) pod
| | π | | π | |
warunkiem, że cosα≥0, czyli że α∊<− |
| , |
| >. |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
Jest jeszcze druga możliwość: cosα<0, czyli α∊( |
| , |
| ) i wtedy warunek cosα=cosβ |
| | 2 | | 2 | |
oznacza, że liczby α i β są symetryczne względem x
0=π ("dolna część wykresu").
4 paź 13:53
max: czyli jakie powinno być pelne rozwiązanie ?
4 paź 17:28
PW: Łatwiej będzie przekształcić do postaci
cosβ−cosβ=0
− każdy z czynników daje dwie serie rozwiązań.
4 paź 21:46