Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną.
Stach: Proszę o pomoc

Rozwiąż równanie:
|x
2+2x|−|2−x|=|x
2−x|
3 paź 23:41
Nie piję bo matura :
x|x+2|+|x+2|=x|x−1|
teraz już sobie poradzisz
3 paź 23:42
ICSP: |x
2 + 2x| ≠ x * |x + 2|
3 paź 23:53
Stach: to jak powinno być?
4 paź 00:02
ICSP: Rozpisuj przedziałami
4 paź 00:06
Stach: zrobiłam tak już 5 razy, żeby sprawdzić czy nie popełniłam jakiegoś błędu, ciągle wychodzi mi
| | −1+√5 | |
x=0,5 ale w odpowiedziach jest x= |
| |
| | 2 | |
4 paź 00:13
ICSP: no to tak na szybko
x
2 + 2x = 0 ⇒ x = 0 v x = − 2
2 − x = 0 ⇒ x = 2
x
2 − x = 0 ⇒ x = 0 v x = 1
1
o x ∊ (−
∞ ; − 2)
x
2 + 2x − 2 + x = x
2 − x
4x = 2
| | 1 | |
x = |
| > 0 − sprzeczność |
| | 2 | |
2
o x ∊ [−2 ; 0 )
−x
2 − 2x − 2 + x = x
2 − x
x
2 = −1 − sprzeczność
3
o x ∊ [0 ; 1)
x
2 + 2x − 2 + x = −x
2 + x
2x
2 + 2x − 2 = 0
x
2 + x − 1 = 0
4
o x ∊ [1 ; 2)
x
2 + 2x − 2 + x = x
2 − x
4x = 2
| | 1 | |
x = |
| − nie należy do rozpatrywanego przedziału |
| | 2 | |
5
o x ≥ 2
x
2 + 2x + 2 − x = x
2 − x
2x = −2
x = −1 − nie należy do rozpatrywanego przedziału
4 paź 00:30
Stach: Dzięki wielkie
4 paź 00:38