cos(π/4-2x)=cos(x+π/3)
max: cos(π/4−2x)=cos(x+π/3) wychodzą mi 2 rozw przyrównójąc, że π/4−2x=x+π/3 lub −(x+π/3). Wychodzą
mi 2 rozwiązania ale wolframalpha mówi że mają być 4

jak to zrobić ? pozdr
3 paź 23:37
Kite: musisz wziąć pod uwagę, że 2x ma dwa razy mniejszy okres niż x. Więc brakuje Ci 2 równań:
π/4 − 2x = x + π/3 + 2π oraz 2x − π/4 = x + π/3 + 2π
19 paź 17:13
Kite: Do tego jeszcze − 2π
19 paź 17:23
Mila:
max wolfram podał rozwiązania w innym przedziale niż Ty obliczyłeś.
| | π | | π | |
cos(2x− |
| )=x+π/3 +2kπ lub cos(2x− |
| =−(x+π/3)+2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
2x− |
| =x+ |
| +2kπ lub 2x− |
| =−x− |
| +2kπ |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
| | 7π | | π | |
x= |
| +2kπ lub 3x=− |
| +2kπ /:3 |
| | 12 | | 12 | |
| | 7π | | π | | 2kπ | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| + |
| |
| | 12 | | 36 | | 3 | |
| | 7π | | π | |
x1= |
| lub x2=− |
| te rozwiązania zgadzają się |
| | 12 | | 36 | |
poszukamy pozostałych
| | π | | 2π | | 23π | |
k=1 , − |
| + |
| = |
| |
| | 36 | | 3 | | 36 | |
| | π | | 2π | | 25π | |
k=−1, − |
| − |
| =− |
| |
| | 36 | | 3 | | 36 | |
| | 25π | |
x4=− |
| te też się zgadzają. |
| | 36 | |
Czy masz w treści napisane w jakim przedziale znajdujemy rozwiązania?
19 paź 21:14
Eta:
max pisał ten post 7 lat temu
20 paź 00:02
Mila:
No to pięknie.
Kite wpuściła w maliny
20 paź 17:33