Liczba zespolona - prosty krotki przyklad
odrin: Oblicz mudł liczby zespolonej a:
a = 5 + 6i
|a| = √52 + 62 * i2 = √25 + 36 * (−1) = √25 − 36 = √−11
Co źle robie, wynik poprawny według odpowiedzi wynosi : √61
3 paź 23:20
odrin: Aha, wzór na moduł liczby zespolonej: |z| =
√a2 + b2, gdzie z = a + b*i
Podnosiłem do potęgi również i, co było błedem.
3 paź 23:24
Mila:
Moduł liczby zespolonej:
Modułem liczby zespolonej z = a + bi nazywamy liczbę |z| = |a + bi| = √a2+b2
z=5+6i
|z|=√52+62=√25+36=√61
3 paź 23:25