zw
omega: jak wyznaczyć zbiór wartości
f(x)=x2+1x
3 paź 23:09
Nie piję bo matura :
ZW=(−∞,−2>∪<2,∞)
3 paź 23:10
omega: a skąd to?
3 paź 23:11
pigor: ..., np. tak :
| | x2+1 | |
y= |
| / *x i x≠0 ⇒ xy=x2+1 ⇔ x2−yx+1= 0 i Δx= y2−4 ≥0 ⇒ |
| | x | |
⇒ y
2 ≥ 4 ⇔ |y| ≥ 2 ⇔
y ≤ −2 lub
y ≥ 2 ⇔
⇔
y∊(−∞;−2] U [2;+∞) − szukany zbiór wartości danej funkcji f. ...
3 paź 23:17
Mila:
D: x≠0
Niech w będzie wartością funkcji f(x)⇔
x
2+1=w*x
x
2−wx+1=0 zbadamy dla jakiej wartości parametru w równanie ma rozwiązanie.
Równanie kwadratowe ma rozwiązanie dla Δ≥0
Δ=w
2−4≥0⇔
w∊(−
∞,−2>∪<2,
∞)
Z
w=(−
∞,−2>∪<2,
∞)
3 paź 23:19
omega: dzięki wielkie
3 paź 23:23
Mila:
Na zdrowie.
3 paź 23:26