help help help!!
tony: Pomoże ktoś krok po kroku rozwiązać?
licznik : (27−12 − 3−2)[3−1,5 + (√3)−4] mianownik : (4√2)25
3 paź 23:01
tony: kurde no prosze
3 paź 23:14
Janek191:
| (27−12 − 3−2)*( 3 −1,5 + (√3)−4) | |
| = |
| ( 4 √2)25 | |
| | (3−32 −3−2)*(3−32 + 3− 2) | |
= |
| = |
| | (22,5)25 | |
| | ( 3−32)2 − ( 3−2)2 | |
= |
| = |
| | ( 252)25 | |
| | 3−3 − 3−4 | | 3−3*( 1 − 3−1) | |
= |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 127*( 1 − 13) | | 127*23 | |
= |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | |
3 paź 23:43
dero2005:
| [27−12−3−2][3−1,5+(√3)−4] | |
| = |
| (4√2)25 | |
licznik = [(3
3)
−12 − 3
−2][3
−32 + (3
12)
−4]
mianownik = (2
2*2
12)
25 = (2
52)
25 = 2
1
licznik = [3
−32 − 3
−2][3
−32 + 3
−2] = (3
−32)
2 − (3
−2)
2
(a−b)(a+b) = a2−b2
| | 3−3 − 3−4 | | 3−4(31 − 1) | | 3−4*2 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = 3−4 = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 34 | |
3 paź 23:44
pigor: ..., no to np. tak :
L= [3
3*(−12)−3
−2] [3
−1,5+3
12*(−4)]= (3
−1,5−3
−2)
(3
−1,5+3
−2)=
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
= (3−1,5)2−(3−2)2= 3−3−3−4= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | 33 | | 34 | | 34 | | 34 | |
P= (4
√2)
25= (2
2+12)
25= 2
52*25=
2 , zatem
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| = 9 2= 34 . ... |
| 2 | | 81 | | 2 | | 81 | |
3 paź 23:51
pigor: oczywiście, przepraszam ma być ... = 81
−1= 9
−2=
3−4. ...
3 paź 23:52
tony: dzieki ludzie
3 paź 23:57
Eta:
Ejjj
pigor
3 paź 23:58