Dla jakiego parametru m rown,|mx|+|m|=4 bedzie mialo rozwiazanie?
K.: Podaj parametr m, dla ktorego rownanie |mx|+|m|=4 bedzie miało rozwiązanie.
Proszę o pomoc
3 paź 22:34
Saizou : podpowiedź:
lmxl+lml=4
lml*lxl+lml=4
lml(lxl+1)=4
3 paź 22:37
K.: wiec pozniej bedzie:
|m|=4 lub |x|+1=4 ? i co dalej?
3 paź 22:40
Saizou : nie, to nie jest sytuacja kiedy a*b=0
3 paź 22:41
K.: no tak. w takim razie nadal nie wiem co zrobić.
3 paź 22:42
Saizou : lub inaczej
lmxl+lml=4 /2 (bo L i P ≥0)
m2x2+2m2lxl+m2=16
m2x2+2m2lxl+m2−16=0
i mamy równanie z parametrem
3 paź 22:43
Aga1.: Nie.
Gdy m=0 to mamy
0(IxI+1)=4
0=4
Sprzeczność
Dla m≠0 ImI>0
| | 4 | |
to równanie ma rozwiązanie gdy |
| −1≥0 i m≠0 |
| | ImI | |
Dokończ
3 paź 22:46
pigor: ..., otóż, dane
równanie
|mx|+|m|=4 ⇔ |m||x|=4−|m| ma rozwiązanie ⇔
⇔ |m|≠0 i 4−|m| ≥0 ⇔ m≠0 i |m|≤ 4 ⇔ m≠0 i −4 ≤ m ≤ 4 ⇔
⇔
−4 ≤ m < 0 lub
0 < m ≤ 4 ⇔
m∊[−4;0) U (0;4] . ...
3 paź 22:48
Saizou : ale znacznie prościej
lml(lxl+1)=4 dla m≠0 (bo dla m=0 mamy sprzeczność)
| | 4 | |
lxl= |
| −1 wartość bezwzględna przyjmuje tylko wartości nieujemne, zatem |
| | lml | |
m∊<−2:2>/{0} jeśli czegoś nie ominąłem
3 paź 22:48
Saizou : poprawka
m∊<−4:4>/{0}
3 paź 22:50