wyznacz dziedzinę..
olka: wyznacz dziedzinę funkcji:
a) f(x) = √1−x +3x/x+3
b) f(x) = 1/√2 +x + 2x/x−1
3 paź 21:57
matyk: zwracamy uwagę na mianowniki ułamków (nie mogą się zerować) i na pierwiastki (liczba pod
pierwiastkiem musi być większa bądź równa zero)
3 paź 22:18
matyk: chodzi o pierwiastki kwadratowe (ogólnie parzystego stopnia)
3 paź 22:19
AGAT: CZYLI JAK MA BYĆ MATYK
3 paź 22:20
matyk: ≥w pierwszym 1−x>=0 i x+3#0 (ma być różne) − pisze z telefonu i nie mogę oznaczeń dodać
3 paź 22:22
matyk: drugi przykład nie mogę go rozczytać. popraw trochę zapis, żebym wiedział gdzie są ułamki a
gdzie pierwiastki
3 paź 22:23
lol: w tym zadaniu raczej trzeba napisać przedziały
3 paź 22:25
olka: ułamek jest 2x przez x−1
3 paź 22:27
asdf:
1)
1 − x ≥ 0
x + 3 ≠ 0
2) ...nie wiem co tam jest, popraw.
3 paź 22:27
matyk: a ten pierwszy ułamek?
3 paź 22:27
olka: 1 przez pierwiastek z 2 dodać x
3 paź 22:30
Aga1.: | | 3x | |
f(x)=√1−x+ |
| jeśli tak, to powinno być zapisane |
| | x+3 | |
f(x)=
√1−x+3x/
(c+3
)
wówczas
1−x≥0 i x+3≠0
3 paź 22:37