| 31 | ||
Sin ( − | Pi ) = (funkcja sinusoidalna jest nieparzysta, więc minus wyciągamy przed | |
| 6 |
| 31 | 30 | 1 | ||||
nawias) = − Sin ( | Pi ) = − Sin ( | Pi + | Pi ) = | |||
| 6 | 6 | 6 |
| 30 | Pi | 1 | Pi | 1 | ||||||
=− Sin ( | * | + | Pi) = − Sin ( 10 * | + | Pi ) = | |||||
| 3 | 2 | 6 | 2 | 6 |
| PI | ||
= Wielokrotność kąta prostego ( | ) jest parzysta, więc funkcja nie zmienia się w | |
| 2 |
| 31 | ||
oraz Sin ( | Pi ) wynosi trochę więcej, niż 180 stopni, więc leży w 3 połówce, gdzie | |
| 6 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
minusowy = − ( − Sin ( | Pi)) = Sin | Pi = 30 stopni = | ||||
| 6 | 6 | 2 |
ja nie lubię działać na mierze łukowej więc zamienię sobie na stopniową
| 31 | ||
sin(− | π)=sin(−930o)=−sin(930o)=−(2*360o+210o)=−sin(210o)= | |
| 6 |
| 1 | ||
−(−sin(180o+30o))=sin(30o)= | ||
| 2 |
chyba nawet łatwiej
Dzięki wielkie za pomoc.