może ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałam?
tośka: może ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałam?
| 1−1 + 2−2 | |
| = (po znaku równości) tłumacze bo |
| (23)−2 + (−4)−1 * 5 + (0,5)2 | |
nie umiem tego symbolami zapisać. w liczniku : 1 + 1/2 i 2 to potęgi 2. Mianownik tego dużego
ułamka po = : (
32)
2
3 paź 21:31
tośka: czekajcie dopisze zadanie..
3 paź 21:31
tośka: Mianownik tego dużego ułamka po znaku równości : 322 − 14 * 5 + 122 =
w liczniku dalej tego pierwszego dużego ułamka : 1 + 14 , w Mianowniku (94 − 14
+ 14) * 5 = (1 + 14) : (94 * 5) = 54 : 454 = 54 * 445
(skracam to co sie da) = 19
3 paź 21:36
tośka: w pierwszej linijce ułamek ma być w nawiasie i to do potęgi czyli : (32)2
3 paź 21:37
tośka: wiem, że namieszałam ale proszę o wyrozumiałość
3 paź 21:39
3 paź 21:46
3 paź 21:47
Eta:
A co tu robi
krzyś ?
3 paź 21:48
krzyś: bo utwierdziłaś mnie w przekonaniu że 1 do potęgi −1 = 1

bazując na zadaniu tośki
3 paź 21:51
tośka: a w mianowniku nie powinno być:
| 9 | | 1 | | 1 | | 8 | | 1 | | 40 | | 1 | |
| − |
| * 5 + |
| = |
| * 5 + |
| = |
| + |
| ? |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
3 paź 21:57
Eta:
Najpierw mnożenie !
3 paź 21:58
tośka: no tak, to wszystko stres ehh.. racja, dziękuję za cierpliwość
3 paź 21:59
3 paź 21:59