funkcja liniowa
Nie piję bo matura :
Za rozpoczęcie jazdy taksówką pasażer płaci 4,50 a za kazdy przejechany km 2,80. Ile
maksymalnie km przejedzie mając 40 zł
40zł−4,50zł=35,50
2,80x=35,50
x=12,67
Odp przejedzie 12 km ?
Czy taki zapis na maturze jest poprawny ?
3 paź 21:22
Nie piję bo matura :
Zadane 2 cenę pewnej książki obniżono o 20% po tygodniu obniżono o kolejne 10% a po upływie
tygodnia o 6zł. Jaka była cena początkowa jeśli po obniżkach książka kosztuje 30 zł ?
Proszę krok po kroku bo wgl nie rozumiem, albo jakieś wskazówki
3 paź 21:31
Nie piję bo matura : ?
3 paź 21:40
Nie piję bo matura : ?n
3 paź 22:01
Eta:
c −−− cena początkowa
0,8*0,9*c − 6=30
c=50 zł
3 paź 22:05
Nie piję bo matura :
Ale prosiłbym krok po kroku jeśli jest to możliwe
3 paź 22:16
Eta:
1 krok

c −−− cena początkowa
2 krok : obniżka o 20% c , czyli 100%c−20%c= 80%c = 0,8 c
3 krok : następna obniżka o 10% czyli mamy 0,9*(0,8c)= 0,72c
4 krok: obniżka o 6 zł , czyli 0,72c −6
5 krok: 0,72c−6 = 30
6 krok: 0,72c=36
8 krok: c=
50zł
9 krok : przepisz do zeszytu

Pozdrawiam

zamiast........... ?( bo matura , ma się rozumieć
3 paź 23:01
Nie piję bo matura :
Zamiast no właśnie i tu różnie można interpretować

Tak matura
3 paź 23:03
Nie piję bo matura :
Eta i nie do zeszytu tylko do arkuszu maturalnego

nie wstawiam tu prac domowych i nie będę
wstawiał
3 paź 23:06
Eta:
Jeszcze
10 krok: sprawdzamy:
20% z 50 zł = 10 zł ( odpuścili) mamy 40 zł
10% z 40 zł = 4 zł ( znów odpuścili) mamy 36zł
i jeszcze 6 zł od 36 zł ( też odpuścili)
i mamy
30 zł ( cenę po tych wszystkich "odpustach"
3 paź 23:06
Nie piję bo matura :
''odpustach'' na wino o smaku
3 paź 23:08
Eta:
11 najważniejszy krok : możesz śmiało wstawić do arkusza ( na bank dobrze!
3 paź 23:08
Nie piję bo matura :
Nie wątpię i dziękuję
3 paź 23:09
Eta:
A teraz idę coś przekąsić
3 paź 23:09
Nie piję bo matura : Smacznego
3 paź 23:10
Gustlik: Zadane 2 cenę pewnej książki obniżono o 20% po tygodniu obniżono o kolejne 10% a po upływie
tygodnia o 6zł. Jaka była cena początkowa jeśli po obniżkach książka kosztuje 30 zł ?
Rozwiązujemy "od tyłu" i proporcjami:
Po III obniżce mamy 30 zł.
30+6=36 zł − cena po II obnizce
36 zł − 90 %
x zł − 100 %
| | 36*100 | |
x= |
| =40 zł − cena po I obniżce |
| | 90 | |
40 zł − 80 %
x zł − 100 %
4 paź 02:04