Udowodnij, że wyrazy ciągu nigdy nie są równe.
Ac.: Dane są ciągi an = n2 − 4n + 5 oraz bn = 1 − n dla n = 1, 2, 3, ... Udowodnij, że dla każdej
liczby naturalnej dodatniej k: ak ≠ bk
Najpierw obliczyłem:
ak = k2 − 4k + 5
bk = 1 − k
I teraz wystarczy tylko przyrównać te ciągi i stwierdzić, że równość jest sprzeczna?
3 paź 21:19
Rafał28:
Tak, że jest sprzeczna dla każdego k lub równoważnie, że ak = bk i wykazać, że k∊∅
3 paź 21:46
Ac.: Tak też myślałem, swoją drogą dziwota, że zadanie jest aż za 4 punkty... Dzięki!
3 paź 21:56