Wzór skróconego zadania na pierwiastkach
Ryuku: hej...
Pomożecie?

(3−2
3√2)
3
3 paź 21:17
jej:
3 paź 21:21
jej: pomoże ktoś?
3 paź 21:24
jej: zrobiłem całą resztę, ale na tym sięzawiesiłem.
3 paź 21:25
Godzio:
(a − b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
(2 − 23√2)3 = 8 − 3 * 4 * 23√2 + 3 * 2 * 43√4 − 8 * 2 = 8 − 243√2 + 243√4 − 16 =
= − 8 − 243√2 + 243√4
3 paź 21:27
jej: tylko, że tam jest trzy na początku. Mimo to dzięki wielkie, już sobie poradzę
3 paź 21:28
Godzio: A rzeczywiście, ale masz przykład
3 paź 21:30
Eta:
To pomogę Ci się "odwiesić"

(a−b)
3=a
3−3a
2b+3ab
2−b
3
(3−2
3√2)
3 = 3
3 −3*3
2*2
3√2+3*3*(2
3√2)
2 −(2
3√2)
3=
= 27−54
3√2+9*4
3√4 −8*3=.......... dokończ ......
3 paź 21:30
Godzio:
Przyszła
Eta mogę iść na "Kuchenne rewolucje"
3 paź 21:30
Eta:
Hej
Godzio 
wstawiłeś
2 zamiast
3
3 paź 21:31
Eta:
Zjedz
3 porcje zamiast
2
3 paź 21:32
jej: hej, poczekacie jeszcze chwilkę?
3 paź 21:32
Eta:
Kto ? ma "poczekać" ?
3 paź 21:33
jej: mam teraz różnicę kwadratów.... b= −2 , b2 = 4, a ab = 2V5
czyli b = V−4 ?
3 paź 21:34
jej: nie chcę mi się przepsiywać całego zadania
V = pierwiastek
3 paź 21:35
Eta:
Napisz porządnie treść zadania!
To co napisałaś/eś, to się kupy nie trzyma
3 paź 21:35
jej: dobra, przepiszę.
(3√5−2)(3√25+2√5 +4)
3 paź 21:36
jej: tak na oko i wyszło, w 5 +
√2.
Ale to jest błędne
3 paź 21:37
jej: Tak na oko wyszło, że*
Boże, chyba przestaję już myśleć.
3 paź 21:38
Eta:
(a−b)(a2+ab+b2)= a3−b3
w tym przykładzie:
a=3√5, b= 2
(3√5−2)(3√52+23√5+22) = (3√5)3−(23)= 5−8=......
3 paź 21:40
Eta:
Na "oko" to .... są krople w aptece !
3 paź 21:41
Nie piję bo matura :
Na oko to chłop w szpitalu umarł
3 paź 21:41
jej: okej, dzięki wielkie

Dobranoc, chociaż zostało mi jeszcze jedno zadanko
3 paź 21:41