wyznacz
lala123: Wyznacz m. −m3+9m=8
3 paź 21:13
Kostek: −m3+9m−8=0
M(1)=0
3 paź 21:14
lala123: dlaczego tak? ja jeszcze mam w odpowiedziach,ze m musi oprocz 1 wynosic (−1+
√33)/2 i
(−1−
√33)/2 jak do tego dojsc
3 paź 21:17
pigor: ..., np. tak :
−m3+9m=8 ⇔ m
3−9m+8= 0 ⇔ m
3−m
2−8m
2+8= 0 ⇔
⇔ m
2(m−1)−8(m−1)(m+1)= 0 ⇔ (m−1)(m
2−8m−8)= 0 i licz sobie
Δ= 8
2+4*8= 12*8= 16*6 ⇒
√Δ= 4
√6 ≠
√33 
trójmianu w drugim nawiasie i jego pierwiastki sama) . ...
3 paź 21:31
lala123: ok dzieki cos pokminie jeszcze z tym
3 paź 21:41