logarytm
dżoanna: Mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć mi co to jest logarytm naturalny? Nie miałam tego w
liceum i ciężko mi to złapać
3 paź 21:12
Godzio:
Logarytm naturalny to zwykły logarytm o podstawie "e".
lnx = log
ex
Co to jest "e" ? Jest to liczba Eulera równa w przybliżeniu 2,71. Możesz sobie poczytać o niej
na internecie
3 paź 21:13
Ryuku: ok
3 paź 21:14
dżoanna: Dzięki.=)
3 paź 21:18
pigor: ..., otóż,
ex=a ⇔ x=lna − logarytm o podstawie e liczby
a >0 jest to wykładnik x potęgi o podstawie e ≈ 2,73 i tyle . ...
3 paź 21:21
pigor: ... , no tak e ≈ 2,71 ... − liczba niewymierna .
3 paź 21:22
PW: Logarytm jak logarytm. ma takie same własności jak logarytm o innej podstawie większej od 1.
Najważniejsze jest to, że pochodna funkcji
f(x) = ex
jest równa
f'(x) = ex.
− Spokój mi tam, bo was zróżniczkuję! − Woła lekarz w domu wariatów. A połowa pacjentów chórem:
− My się nie boimy, bo my jesteśmy e do iks.
Tak to się kończy jak człowiek za długo po nocach siedzi nad matematyką (zaczyna opowiadać
dowcipy z brodą).
3 paź 21:23