Pierwiastki
Ryuku: Hej, mam mały problemik. Dochodzę do pewnego momentu i wychodzi my zły wynik, nie wiem gdzie
robię błąd. O to przykład :
| 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
| √125 − |
| √243 − |
| √45 + |
| √48 |
| 5 | | 3 | | 3 | | 2 | |
Wychodzi mi
2
√5 − 2
√27 + 4
√3
A powinno bez tego 2
√27
Gdzie robię błąd?
3 paź 20:57
Beti: √27 = 3√3
3 paź 21:01
Ryuku: okej mam
3 paź 21:01
Ryuku: zrobiłem przykład trzeci raz i wyszło ^^
3 paź 21:01
Beti: a tak w ogóle to wartość tego wyrażenia to √5 − 4√3
3 paź 21:03
Ryuku: wiem wiem
3 paź 21:03
Ryuku: błąd mi się pojawił przy przepisywaniu wyniku tutaj
3 paź 21:03
Ryuku: Mam kolejny przykład :
3√432 + 3√121 + 23√54
3 paź 21:08
Ryuku: nie wiem jak ten zrobić, pomożecie

?
3 paź 21:08
Ryuku: dwanaście pierwiastków trzeciego stopnia z 6 + 33
3 paź 21:12
Beti:
432 = 144*3
54 = 27*2
i kombinuj
3 paź 21:12