Uzasadnij. Zadanie ze współliniowości punktów.
taaaaaaaaaaak: Uzasadnij, że jeśli punkt S jest środkiem odcinka AB, punkt C należy do prostej AB i nie należy
do odcinka AB, to 2|SC|=|AC|+|CB|.
3 paź 20:55
PW: Jeżeli B leży między S i C, to
|SB|+|BC| = |SC|,
ale z założenia |SB| = |AS|, a więc
|AS|+|BC| = |SC|
Dodanie stronami daje
|AS| + |SB| + |BC| + |BC| = 2|SC|,
co wobec faktu, że |AS| + |SB| = |AB|, daje
|AB| + |BC| + |BC| = 2|SC|
a ponieważ |AB| + |BC| = |AC|
|AC| + |BC| = 2|SC|,
co kończy dowód (wersja gdy A leży między S i C chyba nie wymaga dowodu, przebiega ona na tej
samej zasadzie − wykorzystania warunku współliniowości i "leżenia między").
3 paź 21:53
Rafał28:

|AS|=|BS|
2|SC| = |SC| + |SC| = (|SB| + |BC| + |SB|) + |BC| = (|SB| + |BC| + |AS|) + |BC| = |AC| + |BC|
3 paź 21:54