Jak sprytnie to rozwiązać?
Mateusz: | x2 | | y2 | | z2 | |
| + |
| + |
| = |
| (x−y) (x−z) | | (y−x) (y−z) | | (z−x) (z−y) | |
3 paź 20:54
Mateusz: ?
3 paź 21:03
pigor: ..., np. tak : na początek
| | x2 | | y2 | | z2 | |
...= |
| − |
| + |
| = |
| | (x−y)(x−z) | | (x−y)(y−z) | | (x−z)(y−z) | |
| | x2(y−z)−y2(x−z)+z2(x−y) | |
= |
| = ... próbuj sam dalej w liczniku .  |
| | (x−y)(y−z)(x−z) | |
3 paź 21:12
Piotreczek: ile powinno wyjść ?
3 paź 21:34
Piotreczek: ?
3 paź 21:50
Piotreczek: ?
3 paź 22:33
Pieter: Jaka jest poprawna odpowiedz?
3 paź 23:04
Mila:
| x2y−x2z−xy2+y2z+z2x−z2y | |
| =1 |
| x2y−x2z−xy2+y2z+z2x−z2y | |
3 paź 23:44
pigor: ...., o

pięknie
Mila , w życiu bym na to nie wpadł,
no to zainspirowany tym skończę "swój" post, ale czasowo nie
umywa się do twojego sposobu

i tak :
| | x2(y−z)−y2(x−z)+z2(x−y) | |
... = |
| = |
| | (x−y)(y−z){x−z} | |
| | x2y−x2z−y2x+y2z+z2(x−y) | |
= |
| = |
| | (x−y)(y−z){x−z} | |
| | xy(x−y)−z(x2−y2)+z2(x−y) | | (x−y)(xy−zx−zy+z2) | |
= |
| = |
| = |
| | (x−y)(y−z){x−z} | | (x−y)(y−z){x−z} | |
| | (x−y)[y(x−z)−z(x−z)] | | (x−y)(x−z)(y−z) | |
= |
| = |
| = 1 ufff.  |
| | (x−y)(y−z){x−z} | | (x−y)(y−z){x−z} | |
4 paź 00:14
PW: Straszne. Jako człowiek brzydzący się rachunkami proponuję podstawić y=ax i z=bx, co obniży
liczbę niewiadomych o 1:
po podzieleniu w każdym ułamku licznika i mianownika przez x
2 dostaniemy
| | 1 | | a2 | | b2 | |
|
| + |
| − |
| , |
| | (a−1)(b−1) | | (a−1)(a−b) | | (b−1)(a−b) | |
co łatwiej dodać.
4 paź 14:33
Mila:
Pigor, PW, wiem, że tak można, ale nie chciało mi się myśleć , poszłam po chamsku, po
najlżejszej linii oporu, bo podejrzewałam, że jest podstęp w tym przykładzie. Gdyby był inny
wynik, to rzecz jasna, rozwiązywałabym inaczej.
4 paź 15:07
pigor: ..., no właśnie :Jak sprytnie to rozwiązać? napisał
Mateusz,
a ja głupi, może jak bym tych słów nie zlekceważył
(więcej pokory ...

głupcze − to do mnie), to kto wie
4 paź 16:34