Znajdź wzór ogólny ciągu.
Ac.: Liczby x − 14; x + 2; 10x + 2 sa odpowiednio pierwszym, trzecim i piątym wyrazem ciągu
geometrycznego o wyrazach dodatnich. Znajdź wzór ogólny tego ciągu.
No więc próbowałem to zadanie zrobić, korzystając ze wzoru na ogólny wyraz ciągu
geometrycznego. Tylko wtedy nic raczej nie wychodzi. Zastanawiam się, czy mogę zastosować taki
wzór − nieco przekształcony − czy jest on już błędny?
a32 = a1 * a5
3 paź 20:45
Godzio:
Wzór jest ok

Z niego wylicz x, a dalej już będzie prosto
3 paź 20:47
Ac.: Tak, zadanie wtedy wychodzi, tylko chciałem się upewnić, czy ten wzór jest na pewno dobry.
Dzięki!
3 paź 20:54
pigor: ... tak − dobry, bo jeśli (a
n) − ciąg geometryczny i jego
3 wyrazy o numerach różniących się o k (u ciebie k=2), czyli
a
n−k, a
n, a
n+k ⇒
an2= an−k*an+k . ...
3 paź 21:03