oblicz
krzsysztof : √(38−12√2) − √(11−6√20
3 paź 20:20
krzysztof :
3 paź 20:21
krystek: zauważ ,że 38−12√2=(6+√2)2
3 paź 20:28
pigor: ;;;; nie doczekałbyś się, bo co tam robi pod pierwiastkiem to zero 0

,
na twoje szczęście miało tam być zapewne (zero i nawias, to ten sam
klawisz) tak ::
√11−6√2 =
√9−2*3√2+2=
√32−2*3√2+√22=
√3−√22=
|3−√2|
i analogicznie
√38−12√2=
√36−2*6√2+2=
√(6−√2)2 =
|6−√2| , zatem
√38−12√2 −√11−6√2= |6−
√2−|3−
√2|= 6−
√2−(3−
√2)= 6−
√2−3+
√2=
3 .
3 paź 20:47
Gustlik: Nie korzystaj ze wzorów skróconego mnożenia, bo to trudna i NAJBARDZIEJ SKOMPLIKOWANA METODA ZE
WSZYSTKICH MOŻLIWYCH.
Są dwa proste wzorki na pierwiastkowanie tego typu wyrażeń:
gdzie x=
√a2−(b√c)2
np.
√38−12√2
x=
√382−(12√2)2=
√1444−144*2=
√1444−288=
√1156=34
| | √38+34 | | √38−34 | | √72 | | √4 | |
√38−12√2= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
=
√36−
√2=6−
√2
√11−6√2
x=
√112−(6√2)2=
√121−36*2=
√121−72=
√49=7
| | √11+7 | | √11−7 | | √18 | | √4 | |
√11−6√2= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
=
√9−
√2=3−
√2
Zatem
√38−12√2 −
√11−6√2=(6−
√2)−(3−
√2)=6−
√2−3+
√2=3
4 paź 01:52
Aga1.: I to ma być proste?
4 paź 10:15
ZKS:
4 paź 10:31
Nie śpię bo liczę Δ :
Gustlik te wzory działają tylko do pierwiastka stopnia drugiego, ciekawe co jak będzie
3√ ?
4 paź 20:34
Gustlik:
Aga1, o wiele prostsze niż wymyślanie, jak rozbić liczbę np. 38 zeby to pasowało do wzoru
skróconego mnożenia. Większość uczniów nie kuma metod typu "tu dodaj, tam odejmij", mając
takie wzory podstawią do wzoru i po sprawie. Owszem, więcej pisania, ale mniej kombinowania,
mniej główkowania, jak porozbijac te liczby, bo ze wzoru samo wszystko wyjdzie i w efekcie
jest krócej. Mówię to na podstawie doświadczeń z uczniami.
Wyobraź sobie, że z miasta A do miasta B idą dwie drogi: kręta autostrada i krótsza pod
względem długości, ale wyboista, źle oznakowana polna lub wiejska droga. Autostradą jest
wprawdzie dalej, ale droga prosta jak stół, grzejesz 130 km/godz i jesteś dajmy na to za pół
godziny w mieście B. Jadąc polną drogą masz wprawdzie dajmy na to o połowę km mniej, ale droga
wyboista, wleczesz się i jeszcze ryzykujesz, że ci zawieszenie poleci, a jazda zamiast pół
godziny zajmie godzinę, bo musisz dużo wolniej jechać.
Dla uczniów taką autostradą są właśnie pokazane przeze mnie wzory, natomiast szkolna metoda na
wzory skróconego mnożenia to ta polna, wyboista droga. Uczniowie wolą ten "mó" sposób.
Pozdrawiam.
Aga1, którą drogą pojedziesz z miasta A do B? (patrz rysunek powyżej).
4 paź 20:54
Gustlik: Do Nie śpię, bo liczę Δ, na 3√ już trzeba kombinować, ale większość zadań jest na
kwadratowe √ . Jak liczysz Δ, to sam wiesz, że Δ jest też do równań kwadratowych, a do
wielomianów stopnia 3 i wyższych już sie jej nie da obliczyć.
4 paź 20:57
Eta:
4 paź 21:02
Nie śpię bo liczę Δ :
Ja pojadę polną drogę z v=100km
4 paź 21:42
Aga1.: A ja tych wzorów nie zamierzam się uczyć, bo nie jestem w stanie na dłużej ich zapamiętać.
4 paź 21:47
Eta:
Ja też "polną" ... obejrzę przyrodę

( bo przy autostradzie powycinali drzewa
4 paź 21:50
Nie śpię bo liczę Δ : I za autostradę trzeba płacić
4 paź 21:51
Eta:
Ano, ano
4 paź 21:51
Gustlik: Eta, jak masz wolny czas, to możesz sobie oglądac drzewka, ale uczeń NA MATURZE TEGO CZASU
NIE MA

!
Nie śpię bo liczę Δ ja się będziesz spieszył, to zapłacisz za autostradę, byleby tylko
zdążyć, jak sprawa będzie ważna. Poza tym zaoszczędzisz na paliwie jadąc lepszą drogą.
4 paź 21:54
Nie śpię bo liczę Δ :
Gustlik szybciej nie zawsze znaczy lepiej

Wolę polną drogą ale ze zrozumieniem

schemat nie działa już dla
3√
4 paź 21:56
matyk: Tylko jeszcze trzeba dodać twoje wzory do karty wzorów, bo nauczyć ich kogoś na pamięć to
dopiero sztuka
4 paź 21:58
Saizou : ale również trzeba wziąć pod uwagę że tych wzorków trzeba się nauczyć, nie są one zapisane w
tablicach, a uczeń w stresie na maturze może np. pomylić znaki i całe zadanie źle rozwiązać,
więc jestem zwolennikiem myślenia i kontemplacji przyrody (jedne ze sposobów zwalczania
nastrojów dekadenckich w filozofii Schopenhauera), czyli jazdy przez polne drogi, bo mam
samochód terenowy
4 paź 22:00
Gustlik: Nie śpię bo liczę Δ, tak tylko wyobraź sobie, że jesteś humanistą, nie kumasz tej szkolnej
metody (a większość humanistów nie kuma), uczysz się matmy po to, żeby zdobyć te 30 % na
maturze i mieć z nią spokój, bo wybierasz się na studia polonistyczne. Wtedy byś chciał znać
te wzorki − żeby tylko obliczyć i masz punkty. Poza tym scisłowcom tez te wzorki się
przydadzą, bo okrężne metody są dobre w domu jako łamigłowka, gdy mamy full wolnego czasu,
wtedy możemy kombinować jak kon pod górę i liczbę dajmy na to 38 rozpisać na tysiące sposobów.
Na maturze tego czasu nie ma, dlatego podaję te schematy, zeby uczeń mógł szybko podstawić do
wzoru i rozwiazać zadanie w ciagu dajmy na to 5 minut, zamiast 20 licząc szkolną, trudną
metodą. Im mniej czasu zajmie zadanie, tym, więcej ich zrobi, popełni mniej błędów, a to
wszystko sie przekłada na punkty i zamiast np. 50 % metodami szkolnymi zdobędzie 80 % metodami
łatwymi, dla niektórych może to oznaczać "zdać albo nie zdać − oto jest pytanie". Pozdrawiam.
4 paź 22:09
Gustlik: Saizou, matyk macie rację, moim zdaniem należałoby przeredagować te tablice i dodać
trochę wzorów. Niemniej trening czyni mistrza. A poza tym licząc szkolną metodą może też
pomylić znaki albo w ogóle nie wiedzieć, jak rozbić liczby. Pozdrawiam.
4 paź 22:11
Nie śpię bo liczę Δ :
Masz rację, ale te schematy są tylko dobre na podstawę
4 paź 22:12
matyk: Słowo humanista nie oznacza osoby nie umiejącej matematyki. Widzę, że teraz przyjęło się, że
używają jej wszyscy, którym się nie chce uczyć matematyki... W gimnazjum nie ma podziału na
humanistów i nie humanistów. Każdy ma umieć ten sam materiał i jakoś jest dobrze. A potem
nagle w liceum w klasie humanistycznej 0*x =x.
4 paź 22:16
matyk: Tablic nie powinno być w ogóle. Skoro są ściągi z matematyki, to dlaczego nie ma na polskim
streszczeń lektur?
4 paź 22:17
Saizou : uczeń z podstawy może wykorzystać "myk", że wymierna część liczby to
a2+b2=38 a niewymierna to
2ab=−12√2⇒ab=−6√2 i teraz warto sprawdzić wzór dla a=−6 i b=√2
(−6+√2)2=(−6)2+2*(−6)√2+(√2)2=36−12√2+2=38−12√2
bo wątpię żeby na podstawie było coś trudniejszego, a uczeń na rozszerzeniu potrafi to wymyślić
bardzo szybko (przynajmniej powinien)
4 paź 22:19
Saizou : matyk streszczeń nie ma, ale za to są słowniki: ortograficzny i bodajże poprawnej
polszczyzny
4 paź 22:20
Eta:
By nie napisać np: b
ulu
4 paź 22:24
matyk: Jakoś nie bardzo jestem w stanie porównać znaczenie słownika ortograficznego do karty wzorów.
Bez słownika najwyżej ktoś zrobi parę błędów, a bez karty wzorów 2/3 nie zda

(na podstawie)
4 paź 22:25
Nie śpię bo liczę Δ :
i ''nadzieji'' żeby Δ zawsze wychodziła dodatnia na maturze
4 paź 22:26
Saizou : ja tam wolę wyróżnik ujemny
4 paź 22:27
bezendu:
Obojętnie jaki
4 paź 22:28
Eta:
A co to jest "wyróżnik" ?
4 paź 22:29
Gustlik: No właśnie, Nie śpię bo liczę Δ ja te metody podaje z myślą o uczniach z poziomu
podstawowego.
4 paź 22:29
Gustlik: Eta, zaskoczyłaś mnie z tym pytaniem...
4 paź 22:30
Saizou : Eto nie zgrywaj się, że nie wiesz
Gustlik ale czy osoba w stresie będzie w stanie odtworzyć ten wzór z pamięci ?
4 paź 22:31
Eta:
@
Gusttlika 
Dlatego właśnie rośnie "krzywa wykształcenia"
4 paź 22:31
matyk: Eta wyróżnik, wg mnie to coś co cię wyróżnia z otoczenia

np. kolor włosów
4 paź 22:32
Eta:
Ejj
Gustlik ..... pamiętasz jak Ci pisałam: że jak Ty bawiłeś się klockami ...
to ja już liczyłam wyróżniki trójmianu kwadratowego i nie tylko
4 paź 22:34
bezendu:
Eta jak Ty dopiero w 1 lo jesteś
4 paź 22:36
Eta:
W
drugim wcieleniu
4 paź 22:36
bezendu:
4 paź 22:37
Nie śpię bo liczę Δ:
To kim byłaś w pierwszym wcieleniu ?
4 paź 22:40
Eta:
kom
Etą
4 paź 22:41
Nie śpię bo liczę Δ:
Albo raki
Etą
4 paź 22:42
matyk: ja w drugim będę mate − matykiem
4 paź 22:42
Eta:
Licz deltę! nie śpij
4 paź 22:43
Nie śpię bo liczę Δ:
Liczę ją cały czas
4 paź 22:43
Eta:
ma −tykiem ?
4 paź 22:44
Nie śpię bo liczę Δ: informatykiem
4 paź 22:44
Eta:
A matura?.......
tuż, tuż
4 paź 22:45
matyk: co to jest tykiem?
4 paź 22:45
matyk: mnie nie chcą na maturę
4 paź 22:45
Nie śpię bo liczę Δ:
Matura w maju a ja jestem w
.
4 paź 22:46
Saizou : jakie
tuż, tuż jeszcze daleko,
hen w las do matury

to tylko takie
śmichy−chichy
4 paź 22:47
Gustlik: Saizou, trening czyni mistrza. Kilkanaście takich przykładów i wzór utkwi, tak jak
Δ=b2−4ac.
5 paź 00:03
natttt:
6 paź 17:34