potrzebne, pilnie.
Hope: 1. Narysuj zgrubnie poprzez przesunięcie i przeskalowanie wykres funkcji.
a. y= 2sin(3x−π)+4
b. y= 3x−2/4x−1
4. Dla danych punktów A(1,4) oraz B(2,3) na prostej o równaniu x+y=6 znajdź taki punkt C, że
trójkąt ABC ma najmniejszy obwód.
5. Oblicz wartość 3√2+√5 + 3√2−√5
3 paź 20:07
Lorak: zgrubnie? może zgrabnie?
3 paź 20:09
Kostek: zgrubna to jest obróbka metalu
3 paź 20:09
Hope: zgrubnie ; )
3 paź 20:11
Lorak: a)
y=2sin(3x−π)+4
Można np. tak:
Kolejno:
| | π | |
sinx → sin3x → 2sin3x → translacja o wektor u=[ |
| ,4] |
| | 3 | |
3 paź 20:12
Lorak: nie znałem tego słowa, ale rzeczywiście istnieje i oznacza między innymi 'szkicowo'
3 paź 20:16
Hope: i to wszystko w tym a?
3 paź 20:16
Lorak: tak, wystarczy tylko narysować
3 paź 20:17
Hope: b? ; D i pozostałe?
3 paź 20:18
Lorak: ja muszę już lecieć.
z zadaniem 5 powinieneś sobie poradzić bez problemów...
3 paź 20:20
Mila:

Dla danych punktów A(1,4) oraz B(2,3) na prostej o równaniu x+y=6 znajdź taki punkt C, że
trójkąt ABC ma najmniejszy obwód.
Suma |AC|+|BC| ma być najmniejsza
k: y=−x+6
C∊K⇔C=(x,−x+6)
Znajdziemy punkt A' symetryczny do A względem prostej k, leży on na prostopadłej do k i
przechodzącej przez A
m:
y=x+b, 4=1+b, b=3
m⊥k : y=x+3
Punkt przecięcia prostych: x+3=−x+6⇔ 2x=3
x=1,5, y=4,5
P=(1,5;4,5) jest środkiem odcinka AA', A'=(x',y')
A'=(2,5)
AP=PA'
|A'C|+|BC'| najkrótsza droga z A poprzez C=(2,−2+6)=(2,4) do B.
3 paź 21:08