| z | z | |||
(x+ | )(y+ | )=0 | ||
| y | x |
| z | z | |||
niby mi wyszło ze pochodna po x to − | a po y − | ale wyaje mi sie ze cos nie | ||
| x2 | y2 |
| z | z | z2 | ||||
F(x,y,z) = (x+ | )(y+ | ) = | + 2z + xy | |||
| y | x | xy |
| ∂F | z2 | |||
= − | + y | |||
| ∂x | x2y |
| ∂F | z2 | |||
= − | + x | |||
| ∂y | xy2 |
| ∂F | 2z | |||
= | + 2 | |||
| ∂z | xy |
| ∂z(x,y) | ∂F∂x |
| |||||||||||||
= − | = − | ||||||||||||||
| ∂x | ∂F∂z |
|
| z2 − x2y2 | z−xy | |||
= | = | |||
| 2x(z + xy) | 2x |
| ∂z(x,y) | ∂F∂y |
| |||||||||||||
= − | = − | ||||||||||||||
| ∂x | ∂F∂z |
|
| z2 − x2y2 | z−xy | |||
= | = | |||
| 2y(z + xy) | 2y |
| ∂z(x,y) | |
= −... | |
| ∂y |