równanie wielomianowe
fdsf: x4+10x3−94x2+10x+1=0 / : x2
x2+10x−94+10x+1x2=0
(x2+1x2)+10(x+1x)−94=0
(x+1x)2+10(x+1x)−96=0
Witam mam pewien problem "Skąd się wzieło w ostatnim wyrazie "−96"" ? jesli przedtem było −94?
3 paź 19:52
Kostek:
Co Ty zrobiłeś ?
3 paź 19:53
fdsf: hmm generalnie jest to wycinek z mojego zbioru od matmy xD
mam pisać dalej ?
3 paź 19:54
fdsf: jest to pokaz jak rozwiązać to i mam podpunkty aby zrobic to tym sposobem
lecz niewiem skad sie wzielo to −96
3 paź 19:55
PW: | | 1 | | 1 | |
x2+ |
| =(x+ |
| )2−2 (ta dwójka to brakujący podwojony iloczyn). |
| | x2 | | x | |
3 paź 19:58
fdsf: oo dziękuje bo nie wpadło mi to kompletnie do oka

kończe już
3 paź 19:59
PW: @Kostek nie dziw się, to jest bardzo dobry sposób na wielomiany o współczynnikach
"symetrycznych" − takie same współczynniki "od początku jak od końca" − w tym wypadku 1 i 1,
10 i 10, a −94 jest pośrodku i nie ma braciszka.
3 paź 20:04
ICSP: "równanie zwrotne"
3 paź 20:12