jak to rozwiązać?
marti: Dana jest funkcja liniowa f(x) = (m+2)x + m2 − 4
a)wyznacz wartość parametru m (m ∊ R), dla którego wykres funkcji f przechodzi tylko przez I i
III ćwiartkę układu współrzędnych.
b)wyznacz wartość parametru m, dla którego miejsce zerowe funkcji f należy do przedziału
<3m−6,3m+10>
3 paź 19:48
Kejt:

a) pomyśl teraz, jakby co to pytaj
3 paź 19:54
marti: może ktoś napisać to całe? bo kompletnie nie wiem jak rozwiązać
3 paź 20:02
Kejt: będzie to funkcja w postaci: f(x)=ax
wzór ogólny: f(x)=ax+b
czyli widzimy, że nasze "b" musi być równe zero.
m2−4=0
m=2 v m=−2
3 paź 20:06
krystek: Popatrz na wykrwsy , jaki warunek musi spełniać współczynnik kierunkowy a i ile musi
być równy wyraz wolny b
3 paź 20:06
Kejt: poprawka: a>0
więc m=2
3 paź 20:07