układy równań
Madzik: rozwiąż układy równań 2 sposobami (chodzi o metode podstawiania i graficzną)
a)
x2 +y2=25
x−y=1
b)
x*y=1
x+y=0
generalnie w pierwszym udało m się rozwiązać metoda podstawiania, wyszło:
x1=−3
y1=−4
i
x2=4
y2=3
teraz nie wiem jak rozwiązać oby dwa przykłady graficznie, oraz nie wiem jak ten drugi przykład
rozwiązać metoda podstawiania
3 paź 19:45
Kejt:

a)
pierwsze równanie drugie równanie
miejsca przecięcia to rozwiązanie
3 paź 19:57
Kejt:
b)
xy=1 //=> x;y≠0
x+y=0
1+y
2=0
sprzeczność, takie liczby nie istnieją.
3 paź 19:59
krystek: | | 1 | |
y=−x i ta prosta nie przecina hiperboli y= |
| |
| | x | |
3 paź 20:01
Madzik: okej, zrobione, dziękuje!
3 paź 20:10