dany jest ciąg......
J.: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = √n2 + 2n − √n2 −2n. Wykaż, że an > 2 dla dowlnej
liczy naturalnej ddatniej, n > 1
3 paź 19:34
PW: Wykonaj operację odwrotną do usuwania niewymierności z mianownika − "dodaj niewymierność do
mianownika równego 1" mnożąc licznik i mianownik przez tzw. sprzężenie (to samo ino z plusem).
3 paź 20:10
J.: ok
| | 4n | |
ale co zrobić z |
| |
| | √n2+2n + √n2−2n | |
3 paź 20:23
PW: Podzielić licznik i mianownik przez 2n
3 paź 20:28
J.: jak tego dokonać ?
3 paź 20:37
Mila:
√n2+2n+
√n2−2n<
√n2+2n+1+
√n2−2n+1=n+1+n−1=2n
| 4n | | 4n | | 4n | |
| > |
| = |
| = |
| √n2+2n+√n2−2n | | √n2+2n+1+√n2−2n+1 | | √(n+1)2+√(n−1)2 | |
3 paź 20:45
J.: Mila, dlaczego w ten sposób, mozesz powiedzieć skąd bierze się ta 1 pod wzorem ?
3 paź 20:47
Mila:
Tak się robi, aby oszacować jakąś liczbę, zwiększyłam ( w wygodny sposób) mianownik ułamka ,
zatem nieco zmniejszyłam wartość ułamka .
3 paź 21:17
J.: rozumiem. tyle się nad tym głowiłem a wystarczy pomyśleć. dziękuję.
3 paź 21:26
PW: Mila , rzeczywiście łatwiej oszacować mianownik przed podzieleniem, po co te
ułamki.
3 paź 21:32
Mila:
3 paź 22:14