logarytmy
Maja: Jak wyznaczyć zbiór wartości funkcji trygonometrycznej?
a) y = cos x +cos x2
b) y = sin(x − π6) + sin(x + π6)
3 paź 19:31
Maja: bardzo proszę o pomoc
3 paź 19:45
PW: To na pewno jest zadanie z logarytmów, jak sugeruje tytuł.
y jako suma dwóch cosinusów nie może przekroczyć 2, a osiąga wartość 2 dla x=0, wikęc maksimum
już mamy.
| | x | |
cosx=2cos2 |
| − 1 (z wzorów połówkowych) |
| | 2 | |
| | x | | x | |
y = 2cos2 |
| + cos |
| − 1 |
| | 2 | | 2 | |
Minimum funkcji kwadratowej.
3 paź 19:48
Maja: No pomyliło mi się z tym tytułem
3 paź 19:54
Maja: dziękuję

wgl ja próbowałam to rozwiązać stosując przekształcenia na sumę cosinusów. A tak z
funkcji kwadratowej to już będę wiedzieć.
3 paź 20:02