układ równań
Sara: Układ równań
3 paź 19:00
PW: Dodać stronami (osobno ułamki o tych samych mianownikach) − od razu będzie jaśniej.
3 paź 19:16
5-latek: 1. lewe strony rownan do wspolnego mianownika
2 Potem pozbyc sie mianownika w 1 i 2 rownaniu zeby dostac rownania liniowe a te juz latwo
rozwiazac
3 paź 19:19
Andrzej: | 2x−y+3 | | x−2y+3 | |
| − |
| = 4 / *12 |
| 3 | | 4 | |
| 3x−4y+3 | | 4x−2y−9 | |
| + |
| = 4 / *12 |
| 4 | | 3 | |
4*(2x−y+3) − 3*(x−2y+3) = 48
3*(3x−4y+3) + 4*(4x−2y−9) = 48
8x−4y+12 − 3x+6y−9 = 48
9x−12y+9 + 16x−8y−36 = 48
5x+2y = 45 /*5
25x−20y=75
25x+10y=225 \
25x−20y=75 \ −
30y = 150 \ /30
y=5
5x+2*5=45
5x=35 \ /5
x=7
3 paź 21:32