maturalne zadanie testowe- liczby rzeczywiste
Jagoda: jesli reszta z dzielenia liczby naturalnej x przez 4 jest równa 3, a reszta z dzielenia liczby
naturalnej y przez 4 jest równa 2 to reszta z dzielenia liczby 5x+2y przez 4 jest równa
3 paź 18:51
Saizou : x=4m+3
y=4n+2
5x+2y=5(4m+3)+2(4n+2)=20m+15+8n+4=20m+8n+21=20m+8n+20+1=4(5m+2n+5)+1
zatem reszta z dzielenia to 1
3 paź 18:55
Jagoda: reszta powinna wynieść 3
3 paź 20:35
ICSP: 15 + 4 = 19 a nie 21 jak napisał
Saizou
popraw sobie
3 paź 20:36
Jagoda: Dziękuje
3 paź 21:20