twierdzenie Talesa, zupełnie nie wiem z której strony to ugryść
Maciek: W kwadracie poprowadzono proste rownoległe do jednej z przekątnych w równych odległościach.
Podzielily one kwadrat na 3 części o równych polach. Oblicz długosc boku kwadratu jezeli
odcinki na prostych równoległych do przekatnej sa długosci 6 cm.
3 paź 18:41
Janek191:

Czerwone odcinki mają długość 6 cm. Pola trójkątów prostokątnych i pole
sześciokąta są równe.
a = długość boku kwadratu
Mamy
P
Δ = 0,5*0,5*6
2 = 0,25*36 = 9
Pole kwadratu
P = 3 *P
Δ
czyli
a
2 = 3*9
a =
√3*9 =
√9*3 = 3
√3
Odp. a = 3
√3 cm
==================
4 paź 18:39
czaroo: nie rozumiem z jakiego wzoru wyszło:
PΔ = 0,5*0,5*62 = 0,25*36 = 9
5 paź 12:32
Janek191:
d − długość przekątnej kwadratu
d = 6 cm
Pole kwadratu P = 0,5 d2 = 0,5*62
Pole trójkąta prostokątnego, którego przeciwprostokątną jest przekątna
kwadratu jest równe
PΔ = 0,5 P = 0,5 *0,5 d2 = 0,25*62 =0,25*36 = 9
6 paź 00:44