Pierwszy wyraz ciągu i jego różnica
Ona_18: Wyznacz x, dla którego liczby: (x−1)(x+1) ; 2(x−2)2 ; 2x2−11(x−1) w podanej kolejności tworzą
ciąg arytmetyczny. Oblicz pierwszy wyraz ciągu oraz jego różnicę.
Powinnam najpierw wyliczyć tak np.
(x−1)(x+1)= x2−1 i tak z każdym przykładem ?
30 wrz 19:23
Moni: | | a+c | |
nie skorzystaj z tego, że jeśli a,b,c tworzą ciąg arytmetycznym, to b= |
| |
| | 2 | |
30 wrz 19:27
Ona_18: Co mam podstawić za a i c ?
30 wrz 19:36
Moni: twoje a, to pierwsze wyrażenie (x−1)(x+1) ,
b=2(x−2)2
c=2x2−11(x−1)
30 wrz 19:39