objętośc bryły
aniaaaa: obliczyć objętośc bryły ograniczonej podanymi powierzchniami z=
√x2+y2−3
x
2+y
2=4 z=3−x
2−y
2
korzystam tutaj(chyba) ze współrzędnych walcowych i granice wyszły mi takie:
0≤r≤2
0≤α≤2π
√x2+y2−3 ≤z≤3−x
2−y
2
czy te granice wyliczyłam dobrze?
jezeli tak to mam problem z liczeniem całki

mógłby ktos pomoc?
z góry dziękuje
3 paź 18:33
aniaaaa: niby obliczyc objetosc a z moich wyliczen zostaje x i y zadna liczba nie wyjdziee co robie źle?
3 paź 18:47
Krzysiek: r−3≤z≤3−r2
i liczysz całkę (pamiętając o jakobianie |J|=r)
∫02π∫02∫r−33−r2rdzdrdα
3 paź 19:14
aniaaaa: dziękuję

teraz wszystko pięknie wyszło
3 paź 19:30