sprawdź czy podane
sisisisi: sprawdź czy podane równanie jest równaniem okręgu.
a) x
2+y
2+3y+2=0
b) 2x
2+2y
2−20x−4y+2=0
jeśli możecie to wytłumaczcie mi od razu z czego to się wszystko wzięło
3 paź 18:28
PW: Podpowiedź:
Trzeba zobaczyć, że
y2+3y+1,52 = (y+1,5)2
wprawdzie tam nie ma tego 1,52, ale nikt nie broni dodać i za karę odjąć to co nam potrzebne.
3 paź 18:41
Janek191:
b) 2 x2 + 2 y2 − 20 x − 4 y + 2 = 0 / : 2
x2 + y2 − 10 x − 2y + 1 = 0
( x − 5)2 − 25 + ( y − 1)2 − 1 + 1 = 0
( x − 5)2 + ( y − 1)2 = 25 = 52
Jest to równanie okręgu o środku S = ( 5; 1) i promieniu r = 5
==================================================
4 paź 18:44
Gustlik: Po co kombinować? Są proste wzory na to:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C, gdy a
2+b
2−C>0
Gdy a
2+b
2−C=0 to r=0 czyli mamy punkt S=(a, b), czyli "sam" środek bez okręgu, a gdy
a
2+b
2−C<0 − równanie sprzeczne, bo nie można pierwiastkować liczby ujemnej i nie da się
obliczyć promienia.
x
2+y
2+3y+2=0
| | 3 | | 9 | | 1 | | 1 | |
r=√02+(− |
| )2−2=√ |
| −2=√ |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
Jest to okrąg o środku S=(0, − |
| ) i promieniu r= |
| |
| | 2 | | 2 | |
b) 2x
2+2y
2−20x−4y+2=0 /:2
x
2+y
2−10x−2y+1=0
r=
√52+12−1=
√25+11=
√25=5
Jest to okrąg o środku S=(5, 1) i promieniu r=5
4 paź 20:38
Gustlik: Sorki, wkradł się chochlik, w ostatniej linijce powinno być r=...=√25+1−1=...=5, gdzieś
mi uciekł minus przy pisaniu, ale obliczenia są dobre. Pozdrawiam.
4 paź 21:03
pigor: ... , sprawdź czy podane równanie jest równaniem okręgu.
a) x
2+y
2+3y+2=0 , b) 2x
2+2y
2−20x−4y+2=0 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., a ja ...

jednak − gdzie jak gdzie − zalecam w matmie "kombinowanie", bo to
rozwija moje, twoje, nasze szare komórki, czyli RAM, a więc postaram się
sprowadzić "twoje" równania do postaci kanonicznej okręgu (
x−a)2+(y−b)2= r2
postępując np. tak :
a)
x2+y2+3y+2=0 ⇔ x
2+y
2+2*
32y+
94 −
14= 0 ⇔
⇔
x2+(y+32)2= 14 − tak jest to równanie okręgu o środku (a,b)= (0,
32)
i promieniu r=
12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
2x2+2y2−20x−4y+2=0 /:2 ⇔ x
2−10x+y
2−2y+1= 0 ⇔
⇔ x
2−2*5*x+25+y
2−2*1*y+1= 25 ⇔
(x−5)2+(y−1)2= 25 , a więc tak

to także jest równanie okręgu o S= (a,b)= (5,1) , r=5 , no i to by było tyle, krótko
łatwo i przyjemnie i nikt mnie nie przekona, że nie ma to jak ze wzorów. ...
4 paź 21:07