matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
zosia:
W rownolegloboku obwod= 48 cm, stosunek wysokosci wynosi 3:5. Oblicz dlugosc bokow tego rownolegloboku.
30 wrz 19:21
AS:
Dane: h : w =3 : 5 , 2*a + 2*b = 48 Szukane: a,b
h
3
3
=
⇒ h =
*w
w
5
5
3
3*a
Pole równoległoboku: a* h = b*w ⇒ a*
*w = b*w ⇒ b =
5
5
Wstawiam do obwodu
3*a
2*a + 2*
= 48 |*5
5
10*a + 6*a = 48*5 16*a = 48*5 |:16
3*a
3*15
a = 3*5 = 15 b =
=
= 9
5
5
Odp. Boki równoległoboku wynoszą: a = 15 cm , b = 9 cm
30 wrz 21:14