Wyrażenia algebraiczne
DeDee: Rozwiąż
√−x2+6x−5 > 8−2x
3 paź 18:17
Aga1.: Ustal dziedzinę
3 paź 18:19
PW: A potem zobacz dla jakich x z dziedziny prawa strona jest ujemna (wszystkie takie x zamieniają
nierówność w zdanie prawdziwe, więc są rozwiązaniami). Już niewiele więcej pozostaje do
zbadania.
3 paź 18:46
DeDee: D: x∊<1,5>
8−2x<0
x>4
x∊(4,5>
Coś takiego?
4 paź 09:02
john: ja zrobiłem tak, nie wiem, czy dobrze:
to co pod pierwiastkiem ma być większe lub równe od zera, więc dziedzina wychodzi x∊<−5;−1>
potem obie strony podnoszę do kwadratu, wyjdzie x1 = 4,6 i x2 = −3 CHYBA
4 paź 10:24
john: i oczywiście rozwiązaniem będzie tylko x2
4 paź 10:25
Aga1.: Kiedy możesz podnieść obustronnie do kwadratu?
4 paź 10:32
ZKS:
Jak dostałeś tylko jeden punkt spełniający tą nierówność?
4 paź 10:33
john: @Aga1.
Aha, czyli, muszę jeszcze założyć, że 8−2x ≥ 0 ?
@ZKS
Zapomniałem, że to nierówność, a nie równanie
4 paź 11:11
ZKS:
Tak należy tak założyć ale też rozwiązanie mamy wtedy kiedy prawa strona jest ujemna
a lewa jako że mamy pierwiastek jest dodatnia (oczywiście z uwzględnieniem dziedziny bo
wtedy mamy sens liczbowy).
4 paź 11:20
john: aha, dzięki
4 paź 11:22
pigor: ..., proponuję np. tak :
√−x2+6x−5 > 8−2x ⇔
√−(x2−6x+5 > −2(x−4) ⇔
⇔ (
√−(x−1)(x−5) > −2(x−4) i 1 ≤ x ≤ 5 i −2(x−4)<0)
lub
lub (
√−(x−1)(x−5) > −2(x−4) /
2 i 1 ≤ x ≤ 5 i −2(x−4) ≥0 ⇔
⇔ (1 ≤ x ≤ 5 i x > 4)
lub (−(x−1)(x−5) > 4(x−4)
2 i 1 ≤ x ≤ 5 i x ≤ 4) ⇔
⇔
4< x ≤ 5 lub −x
2+6x−5 > 4(x
2−8x+16) i 1 ≤x ≤ 4 ⇔
⇔ (*)
x∊(4;5] lub (−x
2+6x−5 > 4x
2−32x+64 i 1 ≤ x ≤ 4) ⇒
⇒
5x2−38x+69< 0, Δ=38
2−20*69=1444−1380=64,
√Δ=8 i 1 ≤ x ≤ 4 ,
więc x
1=
110(38−8)=3, x
2=
110(38+8)= 4,6 ⇒ 3 < x< 4,6 i 1 ≤ x ≤ 4 ⇔
⇔
3 < x ≤ 4 , no to stąd i z (*)
x∊(3;5] − szukany
zbiór rozwiązań . ...
4 paź 11:56