Reszta z dzielenia wielomianów
Maciek: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x+2 wynosi 5. z dzielenia przez dwumian x−2
wynosi 1, zaś z dzielenia przez dwumian x−1 wynosi −3. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
W(x) przez (x−2)(x+2)(x−1)
3 paź 18:12
Monika: W(x)=(x+2)(x−2)(x−1)*P(x) + R(x)
R(x)=ax2+bx+c
W(x)=Q(x) * (x+2)+5
W(−2) = 5 −−> bo Q(x)*(−2+2) =0)
W(x)=P(x) * (x−2)+1
W(2)=1
W(x)= S(x) * (x−1)−3
W(1)=−3
podstawiamy do wzoru na R(x)
4a−2b+c=5
4a+2b+c=1
a−b+c=3
Rozwiązujemy układ równań
1) odejmujemy 2 równianie od 1 i otrzymujemy:
−4b=4 −−> b=−1
2) do równania 1 i 3 podstawiamy b=−1
4a+2+c=5
a+1+c=−3
4a+c=3
a+c=−4
odejmujemy i wychodzi nam
3a=7 −−> a=73
więc c= −193
R(x)= 73x2 −x −193
3 paź 18:37
Monika: dodam tylko, że stopień reszty z dzielenia zawsze jest niższy od stopnia dzielnika. W przypadku
tego zadania dzielimy przez wielomian stopnia 3, więc reszta może mieć stopień co najwyżej 2
3 paź 18:42
Maciek: dzięki
3 paź 20:16