*Zadania trudniejsze z funkcją kwadratową
olkaq: Hey. Czy mógłby mi ktos pomóc z takim zadaniem:
Ile jest takich funkcji kwadratowych, których zbiorem wartości jest przedział <−4,+
∞) wyróżnik
jest równy 16, a wykres przecina oś OY w punkcie A(0,5). Wyznacz wzory tych funkcji.
Wypisałam sobie dane:
ZW = <−4,+
∞)
Δ = 16
Z dany od razy wynika że wzór powinie tak wyglądać: f(x) = a(x − p)
2 − 4
Ale nie wiem co dalej z tym zrobić
3 paź 17:57
Monika: jeśli wykres przecina oś OY w pkt (0,5), to raczej szła bym w kierunku: f(x) = ax
2+bx + 5

wykorzystaj też wzór na deltę 16 = b
2−4ac, gdzie c=5
skoro zbiorem wartości jest przedział <−4, ∞) wiesz też, że a>0
3 paź 18:00
Monika: aaa i (0,5) to współrzędne wierzchołka, czyli −b/a = 0 , −Δ/4a = 5
3 paź 18:01
Monika: oj, mój błąd to jest pkt przecięcia z OY,a nie wierzchołek
3 paź 18:03
PW:
p i q z postaci kanonicznej są zależne odpowiednio od a i b oraz Δ. Napisz wzory.
Wykorzystaj równość f(0)=5.
3 paź 18:04