Pierwiastki wielomianu
Kamix: Mam problem z takim zadankiem... Nie wiem w jaki sposób to wykazać...
Wykaż, że liczby 2 oraz −5 są dwukrotnymi pierwiastkami wielomianu W(x)=x4+6x3−11x2−60x+100
.
Z góry dziękuję za pomoc ; ))
3 paź 17:31
Aga1.: Wielomian ten dzieli się bez reszty przez (x−2)2(x+5)2
3 paź 17:33
Kamix: A w jaki sposób pokazać to, że wielomian ten dzieli się bez reszty przez (x−2)2(x+5)2?
3 paź 17:35
Mila:
Skorzystaj z tego, że musi zachodzic równość:
(x−2)2*(x+5)2=x4+6x3−11x2−60x+100
L=(x2−4x+4)*(x2+10x+25)=... licz dalej
3 paź 17:44
Kamix: Dziękuję Milo, postaram się to jakoś wykonać ; pp
3 paź 18:14
Mila:
Mnożysz każdy wyraz z każdym.
3 paź 19:46