matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie wykładnicze
Andrzej:
(2+
√
3
)
x
+(2−
√
3
)
x
=4
3 paź 17:27
Rafał28:
(2 −
√
3
)
x
= ((2 +
√
3
)
x
)
−1
Podstawienie: t = (2+
√
3
)
x
3 paź 17:31
Aga1.:
1
Zauważ, że 2−
√
3
=
2+
√
3
i wprowadź pomocniczą zmienną t=(2+
√
3
)
x
, t>0
1
t+
=4 dokończ
t
3 paź 17:32
Andrzej:
Wielkie dzięki
3 paź 17:32