jak to wykonać ? Proszę o pomoc - szybką :)
rozpaczona.: Cztery maszyny produkują takie same długopisy. Maszyny M1, M2, M3 produkują taką samą liczbę
długopisów, maszyna M4 − dwa razy więcej niż każda z pozostałych. Maszyny M1 i M2 produkują po
2 % wadliwych długopisów, a M3 i M4 − po 3%. Wszystkie długopisy znajdują sie w jednym
magazynie. OBlicz prawdopodobieństwo tego, że wybrany losowo długopis jest jest dobry.
3 paź 17:19
Aga1.: Zastosuj wzór na prawdopodobieństwo całkowite.
Masz odpowiedź?
3 paź 17:29
rozpaczona.: nie niestety nie mam
3 paź 17:30
Aga1.: B− wylosowany długopis jest dobry
A1− wylosowany długopis jest wyprodukowany przez maszynę M1
A2− długopis wyprodukowany przez maszynę M2
A3 .......................................................................M3
A4 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− M4
P(A1)=P(A2)=P(A3)=0,2
P(A4)=0,4
P(B/A1)=P(B/A2)=0,02
P(B/A3)=P(B/A4)=0,03
Podstaw do wzoru
P(B)=P(B/A1)*P(A1)+P(B/A2)*P(A2)+P(B/A3)*P(A3)+P(B/A4)*P(A4)=
3 paź 17:44
rozpaczona.: a nie lepiej tu rozrysowac to na " drzewku" ?
3 paź 17:47
Aga1.: Jak lubisz "krzaki" to rysuj.
3 paź 17:51
rozpaczona.: −.−
3 paź 17:54