matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Walec
DeDee:
Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Promień podstawy jest równy r. Oblicz objętość walca.
3 paź 17:18
dero2005:
H
= tgα
2r
H = 2rtgα V = πr
2
*2rtgα = 2πr
3
tgα
3 paź 17:25
DeDee:
https://matematykaszkolna.pl/forum/213321.html
A przy tym dasz rade pomóc?
3 paź 17:34