prośba o wytłumaczenie
z_S: Czy powie mi ktoś a zarazem wytłumaczy w jaki sposób, gdy przy rozkładzie wielomianu mam np.
wynik 8x(x − 3/4)2 a muszę mieć 1/2(4x−3)2
Jak to wymnażać aby dało taki wynik ?
albo taki
mam: 3x(x+ 1/3)(x−1) a muszę mieć x2(3x+1)(x−1)
3 paź 17:15
z_S: Wytłumaczy ktoś ?
3 paź 17:45
Monika: 8x(x−3/4)2
najpierw robisz wspólny mianownik
8x(4x4−34)2
8x(4x−34)2
następnie wyciągasz tą 1/4 przed nawias
8x( (14*(4x−3))2
jak masz (a*b)2 to jest to samo co a2 * b2. Korzystając z tego:
8x*(14)2 * (4x−3)2
8x*116*(4x−3)2
12x*(4x−3)2
3 paź 17:51
z_S: Dzięki wielkie ! Bardzo mi pomogłaś
5 paź 22:45
pigor: ..., lub np. tak :
8x(x−34)2=12*16x(x−
34)
2=
12*4
2x(x−
34)
2=
12x(4x−3)2
3x(x+1/3)(x−1)= x(3x+3*
13)(x−1)=
x(3x+1)(x−1) − z własności iloczynu. ...
5 paź 22:53