matematyka rozsz.
Pomocyy: 1. Narysuj zgrubnie poprzez przesunięcie i przeskalowanie wykres funkcji.
a. y= 2sin(3x−π)+4
b. y= 3x−2/4x−1
2. Rozwiąż nierówność
a. 4|x−2|+|3x−1| < 2|x| − 3
b. √x−3 < x2−7
3 paź 17:02
Monika: 2a)
| | ⎧ | x−2, gdy x≥2 | |
| |x−2| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x+2, gdy x<2 | |
| | ⎧ | 3x+1, gdy x≥−13 | |
| |3x+1| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −3x−1, gdy x<−13 | |
| | ⎧ | x gdy x≥0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x, gdy x<0 | |
rozpatrujemy więc 4 przedziały:
(1) x∊(−∞,
−13)
(2) x∊<
−13 ; 0)
(3) x∊<0;2)
(4) x∊<2; ∞)
3 paź 17:09
Monika: (1) 4(−x+2) +(−3x−1)<2(−x)−3
(2) 4(−x+2)+(3x+1)<2(−x)−3
(3) 4(−x+2)+(3x+1)<2x−3
(4) 4(x−2)+(3x+1)<2x−3
Musisz rozwiązać 4 nierówności i następnie wziąć sumę przedziałów.
3 paź 17:12
Monika: b)
Spróbowałabym w ten sposób:
za x−3 podstawiamy t2 , t∊C
√t2 < t2+3−7
ponieważ obie strony równania są dodatnie, znak nie ulega zmianie i możemy pominąć wartość
bezwzględną:
t < t2 −4
t2−t−4>0
Δ=1+16=17
t1= 1−√172
t2=1+√172
parabola jest skierowana ramionami do góry, więc t∊(−∞, t1)u(t2, ∞)
wracamy do podstawienia:
x−3 = t2, t=√x−3
√x−3<t1 v √x−3>t2
√x−3<1−√172 v √x−3>1+√172
po lewej str mamy sprzeczność, bo pierwiastek nie może być ujemny. Rozważamy tylko str prawą.
√x−3>1+√172
x−3 > 1+2√17+174
x>15+√172
Mam nadzieję, że się nie pomyliłam
3 paź 17:45
Pomocyy: dziękuję : )
a wiesz, może jak pierwsze?
3 paź 18:00