usuń niewymierność z mianownika
nu: 2√3−1
−−−−−−−−−−
2−√3
−2√7
−−−−−−−−−−−−−−
√5−√7
3 paź 16:50
5-latek: | 2√3−1 | | 2+√3 | |
| * |
| =licz dalej |
| 2−√3 | | 2+√3 | |
| −2√7 | | √5+√7 | |
| * |
| = licz dalej przypatrz sie dobrze co zrobilem |
| √5−√7 | | √5+√7 | |
3 paź 16:54
nu: Dzięki za pomoc. Drugi przykład się zgadza, jednak w pierwszym coś mi nie chce wyjść. Możecie
to sprawdzić?
= 4√3−2+2√6−√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4−3
= 3√3−2+2√6 wg. odpowiedzi 4+3√3 Co robię źle?
3 paź 17:19
5-latek: (2√3−1)(2+√3=4√3+2√3*√3−2−√3=4√3+6−2−√3=4+3√3
masz blad tutaj 2√3*√3=6 bo √3*√3=3 a nie √6
3 paź 17:26
nu: Już widzę. Jeszcze raz wielkie dzięki

Teraz chociaż to rozumiem
3 paź 17:27
dero2005:
| 2√3−1 | | 2√3 | | 4√3+2*3−2−√3 | |
| * |
| = |
| = 4 + 3√3 |
| 2−√3 | | 2+√3 | | 4−3 | |
3 paź 17:29
5-latek: Dlaczego
√3*
√3=3?
dlatego ze
√3=3
1/2 wiec mozemy zapisac ze
√3*
√3=3
1/2*3
1/2=3
(1/2+1/2)=3
1=3
korzystamy z ewzoru
an*am=an+m czy teraz juz jasne ?
3 paź 17:31