Zadanie
ZoqU: Proszę o pomoc w tych zadaniach , a także jeżeli jest to możliwe wytłumaczyć w miarę jak się da
.
1.Dziedziną funckji f(x)=√a−x jest przedział (−∞,−2> .Wobec tego
A.a=−4
B.a=−2
C.a=2
D.a=4
2.Wskaż zbiór który jest dziedziną funckcji g(x)=lx−4l
3.g(x)=x4−16 równe jest
3 paź 16:48
Janek191: 1.
f(x) = √a − x
Df = ( − ∞ ; − 2 >
Mamy
a − x ≥ 0 ⇒ a≥ x ⇒ x ≤ a ⇒ x ∊ ( − ∞ ; a > ⇒ a = − 2
===================================================
2.
g(x) = I x − 4 I
Dg = R
======
3 paź 17:00
PW: 1. Wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne, więc dziedziną funkcji f jest zbiór tych x,
dla których
a−x≥0
x≤a,
czyli (−∞,a>. Oznacza to , że a=−2.
UWAGA (dla programu rozszerzonego). Taka odpowiedź jest poprawna w teście jednokrotnego wyboru
− przy założeniu, że określenie "dziedzina funkcji" oznacza zbiór, którego nie można zastąpić
innym zawierającym podany przedział (−∞,−2> (mówiąc popularnie maksymalna dziedzina
możliwa do ustalenia dla wzoru opisującego funkcję). Bez tego założenia
g(x)=√4−x i h(x) = √2−x
też mają dziedziny (−∞,−2> − wprawdzie można je powiększyć, ale (−∞,−2> jest ich dziedziną.
3 paź 17:24
PW: @Janek191 ; to nie polemika z Tobą (nie widziałem twojego wpisu, bo nie odświeżyłem w
porę). Drażnię trochę, chcę pobudzić do myślenia interesujących się matematyką, a przynajmniej
do sprawdzenia co to jest dziedzina funkcji.
3 paź 17:28
ZoqU: aha a przykładzie 3 może ktoś podpowiedzieć
tam podstawiam za f(x) 0 ale nie wiem co potem
3 paź 18:01
ZoqU: a w tym 2 po czym poznałeś że to należy do R
3 paź 18:02
ZoqU: jeżeli to jest wartość bez względna to ten minus będzie +
3 paź 18:03
PW: Przykład 3. też był elementem testu? To podaj możliwości do wyboru.
3 paź 18:09
ZoqU: ok
3 paź 18:15
ZoqU: A.−4 B.−2 C.0 D.4
3 paź 18:16
PW: Czy idzie o to:
Dla jakich x prawdziwa jest równość g(x)=0?
Jeśli tak, to odpowiedź B. Sprawdzenie:
g(−2) = (−2)4−16 = 16−16=0
3 paź 18:30
ZoqU: za g(x) trzeba podstawić 0 dobrze rozumiem ?
3 paź 18:52
ZoqU: tak to będzie chyba tak jak mówisz
3 paź 18:54
ZoqU: A dokładnie to treść zadania jest taka wskaż liczbę która jest miejscem zerowym tego równania.
3 paź 18:59
PW: Chyba. Zauważ, że nie tylko rozwiązuję, ale najpierw domyślam się treści zadania
3 paź 19:00
dżoanna: x4 − 16 = (x−2)2(x+2)2
3 paź 19:14
ZoqU: ok
3 paź 19:45
ZoqU: dziękuj ślicznie

)
3 paź 19:45
Janek191:
@dżoanna
x4 − 16 = (x2)2 − 42 = (x2 −4)*( x2 + 4) = ( x −2)*( x +2)*( x2 + 4)
3 paź 22:15