Oblicz długość boku w 8-kącie formenym znając jego pole.
zq: Oblicz długość boku ośmiokąta foremnego, jeżeli pole wynosi 3000 metrów kwadratowych.
(proszę o obliczenia i możliwie prostą metodę. Z góry dziękuję!)
3 paź 16:33
Monika:

Pole ośmiokąta foremnego jest równe sumie pól ośmiu trójkątów.
Kąt wewnętrzny w trójkącie wynosi 360/8 czyli 45 stopni.
Pole jednego trójkąta można policzyć ze wzoru
12x
2*sinα, gdzie α=45 stopni
Pole figury wynosi 3000m
2 i jest równe sumie pól trójkątów, więc:
3000 = 8*
12x
2*sin45
3000=4x
2*
√22
3000=2x
2*
√2
x
2 =
1500√2
x
2=
150√22
x
2 = 750
√2
Z twierdzenia cosinusów:
a
2 = x
2+x
2−2*x*x*cos45
a
2 = 2*750
√2 − 2*750
√2*
√22
a
2=1500(
√2−1)
a=10
√15(√2−1)
3 paź 17:02
zq: Dziękuję za odpowiedź, ale nie można tego obliczyć w inny sposób? Jestem dopiero w gimnazjum i
nie mam pojęcia co to ''sin'' albo ''twierdzenie cosinusów''.
3 paź 17:10
Monika: sin = to jest sinus kąta

Zaraz pomyślę nad innym sposobem
3 paź 17:13
Monika: możesz skorzystać też z gotowego wzoru na pole ośmiokąta:
P= 2a2 (1+√2)
bez sinusów, to ciężko cokolwiek mi zrobić.
3 paź 17:24
PW: Biorąc pod uwagę dwa kolejne trójkąty narysowane przez Monikę zobaczymy deltoid, a którym jeden
z kątów jest prosty (45°+45°). Pozwoli to obliczyć jego przekątną za pomocą x − z twierdzenia
Pitagorasa. Pole deltoidu umiemy obliczyć za pomocą przekątnych, a więc wyznaczymy x. Przelicz
to zq i zobacz, czy otrzymasz to samo co Monika
3 paź 17:48
Mila:
W której jesteś klasie i jaki dział teraz przerabiacie, że Pani takie zadanie Ci zadała?
3 paź 17:49
zq: Mila: w II, pani bardzo lubi takie zadania, robimy to na "dodatkowej"−obowiązkowej godzinie...
3 paź 17:53
zq: Więc chyba obliczę to ze wzoru.
3000 = 2a
2 (1+
√2)
i co dalej? Pomóżcie, bo już jestem zmęczona

.
3 paź 17:56
Mila:
A nie chodzi o sześciokąt foremny?
Jaki dział przerabiacie?
3 paź 17:57
Mila:
Teraz muszę przerwać , pracę, na pewno ktoś Ci z tego wzoru napisze.
Wieczorem zerknij, może wpadnę na to, o co Pani chodziło.
3 paź 17:59
Mila:

1)
P
ΔEMD: z tw. Pitagorasa
x
2+x
2=a
2⇔2x
2=a
2
Masz 4 takie trójkąty:
Pole kwadratu KLMN=a
2
P
▭LCDM=x*a
Masz 4 takie prostokąty
4*P
▭=4*x*a
| | a2 | | a | | a√2 | |
Musimy jednak obliczy x; 2x2=a2 ⇔x2= |
| ⇔x= |
| = |
| |
| | 2 | | √2 | | 2 | |
| | a√2 | |
Pośmiokata=a2+a2+4* |
| *a=2a2+2a2√2=2a2(1+√2) |
| | 2 | |
Pośmiokąta=2a2(1+√2)
2a
2(1+
√2)=3000
a
2(1+
√2}=1500 /*(
√2−1)
a
2*(2−1)=1500*(
√2−1)
a
2=1500*(
√2−1)
a=
√1500*(√2−1) =10
√15*(√2−1)
To wg mnie przekracza zakres materiału w II GM w obecnej chwili.
3 paź 19:34
zq: O, bardzo dziękuję, naprawdę : −)!
Teraz robimy o dział o liczbach − potęgi, pierwiastki itp.
A jeśli trzeba by obliczyć obwód jeśli pole = 3000, to też trzeba tak samo liczyć (wynik razy
8), czy jest może jakiś inny sposób?
3 paź 19:48
Mila:
Jest też wzór na pole wielokąta wypukłego:
P=p*r,
gdzie p− polowa obwodu wielokąta, r− promień okręgu wpisanego w wielokąt
Jeśli miałaś podany promień, to sprawa prosta, podstawiasz do tego wzoru.
3 paź 20:38
PW: | | 1 | |
Pomyśl o tym deltoidzie. Znamy jego pole |
| pola ośmiokąta. Z drugiej strony pole deltoidu |
| | 4 | |
jest równe połowie iloczynu jego przekątnych. Przekątne to x i
√2x. Liczbę x wyliczymy bez
| | 1 | |
kłopotu. Deltoid składa się z dwóch trójkątów − jeden prostokątny, a więc ma pole |
| x2. |
| | 2 | |
Wyliczymy zatem wysokość h opuszczoną na przeciwprostokątną. Znamy też pole drugiego
trójkąta. Znamy jego podstawę
√2x. Wysokość drugiego trójkąta składającego się na deltoid
jest równa x−h.
Jest to trójkąt o podstawie
√2x, wysokości x−h i ramionach a. To pozwoli wyliczyć a.
3 paź 21:12